Så hittar du det du behöver i Norrköping

Är det så att du har bestämt dig för att flytta eller kanske redan har flyttat till Norrköping brukar en sådan flytt innebära att man blir tvungen att leta reda på nya serviceställen, nya affärer, ny skola och dagis, och allt det där som man kanske kände till på den gamla orten men som man inte känner till på den nya.  

Norrköping är den gammal medeltida stad, och fick sina stadsrättigheter under slutet av 1300-talet. Staden hade då vuxit upp kring Motala ström. Under 1600-talet slog sig den nederländska affärsmannen Louis de Geer i staden och grundade pappersbruk, vapenfabrik, klädesfabrik och skeppsvarv. På sin tid var Norrköping redan en relativt stor stad i Sverige, men utsattes för flera invasionsförsök, av danskarna, av ryssarna. Staden utsattes för flera bränder. Staden fick en etablerad textiltillverkning under 1800-talet.

Nutida Norrköping och vad du kan finna där

Idag är Norrköping säte för flertalet skolor, teater, konst och drar viss turism under sommarmånaderna då många barnfamlijer besöker Kolmården och Norrköping i och med det. Nytt är Nyårspromenaden som är precis som det låter; då man lyser upp en promenadsträcka i Norrköping från statyn av Moa Martinson på Grytstorget och som sedan leder besökarna vidare genom Norrköping fram till Saltängsbron. Besökarna får du höra musik, tal och andra nöjen på sin promenad från start till mål.

Här kommer en introduktion till boende i Norrköping. Vi går igenom hur du hittar det som du behöver i Norrköping.

Hitta tandläkare och vårdcentral

Behöver du tandläkare, kan du googla "tandläkare Norrköping",  så får du reda på någon som eventuellt arbetar nära din bostad. På vardguiden.se kan du leta efter närmaste vårdcentral nära din bostad. 

Hitta skola och dagis

De flesta vill ha skola och dagis nära sin bostad, så gäller även i Norrköping. Om du inte känner till några skolor eller dagis innan flytten till Norrköping, kan du leta på norrkoping.se, där alla skolor och dagis finns listade, med en kort presentation. Som förälder brukar man alltid vara välkommen att besöka skolan och dagiset som du funderar på att sätta barnet i. När du är på besök, brukar man känna in stämningen och om hur saker och ting fungerar i skolan eller på dagiset. Det är ofta bästa sättet att ta reda på hur skolorna och dagiset är.

Hitta hantverkare och målare

Äger man en villa eller en bostadsrätt i Norrköping kommer man förr eller senare att behöva hitta hantverkare och målare för renoveringar som komer att behöva göras på huset eller i lägenheten. Googla "målare Norrköping" så att du får några förslag på det och som arbetar i Norrköping. Ta sedan kontakt, be om offert och referenser och välj sedan den som är bäst. Här kan du läsa vidare om en målare som arbetar i Norrköping: http://www.målarenorrköping.biz.

6 Nov 2018