Körkortet är ett steg in i vuxenlivet

På väg in i vuxenlivet? Leva det fria livet och själv få fatta sina beslut. Skaffa jobb, bostad och körkort. Det är kanske inte så lätt att uppfylla alla dessa tre önskningar med en gång.

För att få bostad måste man ha någon slags inkomst. Så bäst är att först satsa på att få ett jobb och chanserna är ganska så stora att man lyckas. Det gäller bara att inte ge upp efter första försöket. Bostad är däremot en svårare nöt att knäcka. På lite mindre orter kan det gå att hitta lediga lägenheter men i våra storstäder är det lång kötid på minst tio år som gäller. Troligtvis så måste ni bo kvar hemma ett tag till även om ni fyllt arton men ge inte upp bostadssökande för det. Lättast att uppfylla av de tre önskningar som tar er in i vuxenlivet är nog körkortet.

Övningskör privat eller på körskola

Idag kan man till och med få csn-lån för att ta körkort. Men innan man sätter igång att övningsköra ansöker man hos Transportstyrelsen om ett körkortstillstånd. Anses man vara i tillräckligt god fysisk och psykisk form brukar det inte vara några problem att få. Ska man övningsköra privat måste personen som man ska öva med ha gått en handledarutbildning. Självfallet måste handledaren ha ett godkänt körkort som inte är nytaget samt även vara minst 24 år. Det finns också de som väljer att bara övningsköra på körskola eller att kombinera och göra både och. Fördelen med att köra på körskola är att det inte är lika lätt att bli arg och irriterad på sin körlärare som det kan vara om man kör med sin pappa och får en tillrättavisning.

De som kuggar på uppkörningen är smartare än andra

Att varva körning med teori är ett bra sätt att lära sig på. Man kan också välja att gå en intensivutbildning på körskola. Viktigt är att välja en trafikskola som är STR-ansluten. Då vet man att det är en seriös och godkänd skola. Innan man är mogen för teoriprov och uppkörning måste man också gå en tvådelad obligatorisk kurs i riskutbildning där även körning på halkbana ingår. Skulle man sen inte lyckas att ta kortet på första uppkörningen så ska man inte vara bitter. En studie har nämligen kommit fram till att de som inte lyckas på första uppkörningen generellt är smartare än andra.

30 Mar 2020