Varför kallas Norrköping för Peking?

Norrköping har en gemensam nämnare med den kinesiska huvudstaden Peking och där man faktiskt använder sig av samma namn. Detta i form av att Norrköping i folkmun brukar kallas just Peking – inte vice versa – och här finns det en intressant historia bakom detta.

Många tror att det handlar om utseende, arkitektur eller att Peking/Norrköping är exempelvis vänorter; men så är inte fallet. Namnet kommer istället från att Peking betyder den Norra Staden på kinesiska och och att kopplingen till namnet Norr (köping) gjordes av några pojkar på läroverket.

Att de överhuvudtaget gjorde den kopplingen var tack vare Sven Hedin – känd forskare och upptäcksresande - som under en föreläsning på Läroverket i fråga berättade om sina resor i Kina. Här berättade han primärt om Nanking – den södra staden – och fick då frågan om vad den norra kallades. Peking, var svaret och därmed så ståtade därefter Norrköping med ett nytt smeknamn. Huruvida Söderköping kallas Nanking förtäljer inte historien...

norrköpings stad

Industrilandskapet – ett unikt område i Norrköping

Norrköping var lite av navet i den svenska industrin och detta tack vare en man i synnerhet; Louis De Geer – en nederländsk köpman som bland annat såg till Norrköping fick vapenfabriker, textilfabriker, pappersbruk samt ett skeppsvarv. Norrköping blomstrade och man var under den här tiden faktiskt Sveriges närs största stad. Primärt så har textil varit Norrköpings stora inkomstkälla och man stod under 1800-talet för ungefär 70% av sveriges klädestillverkning.

Nu? Inte så mycket; industrierna har i stort sett försvunnit och numera då är det egentligen bara pappersindustrin som fortfarande finns i staden. Däremot så har Norrköping fortfarande kvar sitt stora industrilandskap och det är något som är fullkomligt unikt för staden. Har du någon gång sett en bild av Norrköping så är det troligt att det är just av industrilandskapet i fråga denna är tagen.

Idag så är det område fullt av aktiviteter och puls och du kan bland annat gå på Arbetets Museum, du kan lyssan på musik i Louis De Geer Konsert & Kongress där några av landets förnämsta symfoniorkestrar brukar uppträda. Norrköpingsgult, är en färg som du kanske hört talas om och hur denna ser ut i realiteten kan du se på Holmentornet – själva porten till hela Industrilandskapet.

En vandring i detta landskap kan endast matchas av att se exempelvis Ringmuren i Visby eller promenera i Gamla Stan i Stockholm – ett tidsdokument som finns bevarat för oss alla och en härlig del av Norrköping där man lyckats med konststycket om att blanda gammalt med nytt.