Blogg

Flytta till Norrköping från Stockholm

12 feb 2018

Den som planerar att flytta till Norrköping från Stockholm har flera beslut att ta: Hus eller lägenhet? Vilken stadsdel passar bäst? Frågorna är många, men det är inte ovanligt att stockholmare väljer att flytta till staden.

Att flytta till Norrköping från Stockholm kan en innebära en viss omställning för stockholmaren som är van vid storstadsliv. Samtidigt ska det påpekas att Norrköping är en av Sveriges större städer och att utbudet av tjänster och samhällsservice här är stort. Vidare kan omställningen vara just det som många Stockholmare söker – att kunna leva i ett lite mindre och lugnare samhälle.

Stadsdelar

Om du ska flytta till Norrköping från Stockholm behöver du bestämma dig för vilken eller vilka stadsdelar du kan tänka dig att bo i. Främst är de centrala stadsdelarna i Norrköping populära, som är följande:

  • Gamla Berget
  • Nordantill
  • Saltängen
  • Berget

Dessa områden är mycket attraktiva och bostadspriserna är ofta ganska höga är. Om du vill hyra lägenhet får du räkna med ganska lång kötid för att ha en chans att få en hyresrätt i de centrala delarna av staden. Vidare finns fler heta stadsdelar relativt centralt i Norrköping (även om de ligger utanför promenaderna). Bland annat dessa:

  • Kneippen
  • Såpkullen
  • Söderstaden
  • Marielund
  • Oxelbergen

Även här tenderar bostadsrättspriserna att vara ganska höga och kötiderna för en hyresrätt långa. Har man dock pengar att lägga är dessa mycket attraktiva områden som de flesta kan tänka sig att bo i (om det är lägenhet man är ute efter givetvis). Vill man köpa ett radhus eller en fristående villa får man röra sig lite bort från de centrala delarna av staden.

Restider

Vill man flytta till Norrköping från Stockholm kan man räkna med inte alltför långa restider. Tar man bilen kan man komma dit på ungefär en och halv timme från de södra delarna av Stockholm. Flyttar man till Norrköping från till exempel Bålsta eller Upplands Väsby (som ligger i Stockholms nordligare delar), kan man kanske få räkna med uppåt 2 timmar med bil.

Tar man tåget från Stockholms central kan man räkna med lite kortare restider. Beroende på tåg kan det skilja sig åt lite. Tar man snabbtåget tar det ungefär en timme och en kvart. Tar man regionaltåget får man räkna med en och halv timme upp till en timme och 45 minuter. Även om Norrköping har en flygplats, är det knappast värt besväret att flyga mellan Stockholm och Norrköping då det innebär minst ett byte. Det är helt enkelt enklare att ta tåget, bussen eller bilen.

Behöver du hjälp med flytten kan vi rekommendera http://www.flyttfirmanstockholm.se/.

Ska du flytta till eller från Norrköping? Här är två tjänster du kan behöva

16 jun 2017

En flytt innebär i nästan alla fall en hel del jobb. Vissa flyttar kräver dock mer jobb än andra, bland annat beroende på hur stort bohaget är som ska fraktas och hur skicket på huset är. Har du till exempel köpt ett renoveringsobjekt i Norrköping väntar givetvis en lång tid av arbete innan ni kan känna er helt hemmastadda.

Som tur är finns dock flertalet tjänster man kan använda sig av för att underlätta flytten. Dessutom är det inte bara bekvämligheten man betalar för i alla fall. Om du till exempel anlitar en bra firma för flyttstädning betalar du också för tryggheten i att veta att du inte får ett argt samtal av den som tar över ditt gamla boende.

Flyttstädning

I Norrköping finns flera aktörer som sysslar med flyttstädning. De flesta är baserade hyfsat centralt och kan ofta med lätthet ta sig ut dit jobbet ska göras. Bor du nära Norrköping, men kanske en bit ut på landsbygden däromkring, kan det hända att du även får stå för resekostnader. Dessa brukar läggas på fakturan och summan beror på hur långt firman faktiskt behöver åka för att utföra jobbet.

Överlag är flyttstädning en mycket bekväm tjänst att anlita. Ibland kan det till och med vara nödvändigt om du får ont om tid och behöver lägga tid på annat. Just tid kan ofta kännas som något av en bristvara vid en flytt. Flyttstädning, magasinering och annat ska klämmas in på en helg (eller den relativt korta tid du annars är ledig från jobbet).

Som nämnt ovan är dock inte bekvämligheten den enda förmånen med att anlita någon för flyttstädning, oavsett om det görs i Norrköping eller någon annan stad. Det ställs ganska höga krav på en flyttstädning generellt sett, och att veta att den blir korrekt utförd kan kännas skönt i magen.

Flyttfirma

Många flyttfirmor finns som erbjuder både hjälp med själva bohaget och städningen. Alla firmor i Norrköping gör dock inte detta. Således är detta något som är bra att kolla upp på förhand. Om du vet med dig att du behöver både flyttstädning och flytthjälp, kan det vara bra att anlita en aktör som erbjuder allt i ett paket.

Ska du flytta från eller till Norrköping är en flyttfirma riktigt bekvämt. Att behöva hyra släp eller lastbil och åka flera gånger mellan till exempel Norrköping och Malmö tar en bra stund. Att få detta att gå ihop med sitt övriga schema kan ibland kännas svårt – och där kan en bra flyttfirma vara räddaren i nöden. Läs mer om din professionella flyttstädning här.

Tips: Så gör du vid ett strömavbrott

25 jan 2017

Ett strömavbrott kan få stora effekter på livet i dagens elberoende samhälle. Här bjuder vi alla nuvarande och blivande Norrköpingsbor på några praktiska tips om vad man kan göra när du drabbas av ett strömavbrott.

Om en propp (säkring) i proppcentralen hår gått och delar av bostaden är strömlös så är lösningen given, byt propp. Det kan också vara den så kallade dvärgbrytaren som i proppcentralen som lösts ut. Då är det bara att slå till brytaren igen, det är oftast bara att trycka upp en switch. Samma sak gäller om en huvudsäkring har gått i mätarskåpet.

Om hela bostaden är utan ström så kan det bero på olika saker. Är det en jordfelsbrytare som löst ut är det bara att återställa den. Händer det igen så är det bäst att slå från alla dvärgbrytare, återställa jordfelsbrytaren och därför försiktigt slå till en dvärgbrytare i taget tills jordfelsbrytaren löser ut igen. Då vet du vilken dvärgbrytare som är felaktig. Om ingen av dessa åtgärder hjälper tillkalla din lokala elinstallatör i Norrköping. 

Kontakta elbolaget tillsammans med grannarna

Om även grannfastigheten har drabbats av ett strömavbrott är det bästa att underrätta ägaren av det lokala elnätet, gärna i samråd med dina grannar.

Om samtliga huvudsäkringar har löst ut, byt proppar eller slå till dvärgbrytarna igen. Om det blir avbrott igen så kan det bero på en allvarlig kortslutning. Kontakta elektriker omedelbart!

Om hela bostadsområdet är strömlöst – sätt på batteriradion eller gå ut i bilen och lyssna på lokalradion. Där får du information om ett stort fel har inträffat i närområdet. Ha alltid extra proppar, stearinljus, batterier och batteriradio hemma.

Här är några saker som är bra att tänka på om strömmen går därhemma:

Börja med att stänga av elementen. Har alla sina element på när strömmen tillbaka riskerar nätet att överbelastas och i så fall försvinner strömmen igen.

Öppna kylskåpet så sällan som möjligt. Håll även frysens dörr stängd, en välfylld frys håller kylan i ett dygn så länge som den inte öppnas.

Tappa upp dricksvatten. Om det blir ett långt avbrott så kan trycket sjunka i ledningarna, eftersom pumpen är eldriven.

Om du är mitt i disk eller tvätt, stäng av disk- och tvättmaskin samt vattenkran. Icke ömtålig tvätt kan ligga kvar i maskinen, ömtålig tvätt plockas ut.

Det här skiljer persiennbutikerna åt i Norrköping

23 jan 2017

Funderar du på nya persienner? Då kan det givetvis vara skönt att besöka en persiennbutik som inger förtroende och som är ett sådant ställe just du kan tänka dig att handla på. Vill du handla på en större och bredare butik, och samtidigt kanske passa på att köpa andra grejer till huset samtidigt? Eller vill du gå till en mer specialiserad butik för att verkligen lägga ner tid på ditt köp av persienner?

Bor du i Norrköping finns det en del alternativ att välja mellan – vissa ligger närmare staden och vissa ligger lite längre därifrån. Dock kan det givetvis vara värt att åka en bit för att handla på den butik som känns bäst. Om du är i färd med att köpa nya persienner och bor i eller nära Norrköping, kan den här texten vara bra att läsa innan du ger dig av för att handla.

Utbud

Den första sidan vi tittar på erbjuder både inom- och utomhussolskydd, varav persienner tillhör den tidigare kategorin. Väl inne på sidan om persienner möts man av ett stort utbud. Här finns persienner flera olika typer och former, uppdelade i kategorierna 50 mm och 25 mm.

Det står klart att det är persiennerna med de stora lamellerna man ska välja om man har inredningen i åtanke. Det här gäller givetvis inte i alla sammanhang – men generellt sett tycks de persienner med 50 mm stora lameller vara dem som är mest omtyckta när det kommer till att ge inredningen en extra skjuts. På sidan finns ett bildgalleri med de olika persiennerna.

Den andra butiken som ligger centralt i Norrköping, och som har ett stort fokus på persienner, har inte satsat lika mycket på sin hemsida som den andra butiken. Här står det visserligen att de säljer persienner, men inte vilka produkter och modeller som finns att tillgå. Istället uppmanar de läsarna att ta kontakt med dem på telefon, eller genom att besöka butiken.

Tilläggstjänster

Den andra butiken har ett betydligt större fokus på montering och reparation av persiennerna än den förstnämnda. Den första hade istället ett större fokus på marknadsföring online, med sina produkter synliga, enkelt bläddringsbara och med mycket information kring dem. Den andra butiken verkar satsa mer på sin trogna kundkrets, istället för att nå ut till nya kunder genom nätet. Samtidigt gör det faktum att de bara finns där ändå förmodligen ganska mycket för att nya kunder ska veta om att de finns.

Hur mycket kostar flyttstädning i Stockholm?

17 jan 2017

Att byta bostad är en rolig men jobbig process. Det är många länkar i flyttkedjan som ska fungera för att du ska få till det. Allt från kontrakt till flyttkartonger och till sist städningen. För många är det en god affär att betala för flyttstädningen. Den kostnad som du lägger på att en städfirma ska ta hand om rengöringen av din gamla bostad har du ofta igen i tid. Det är svårt, för att inte säga snudd på omöjligt, att städa lika effektivt och bra som en professionell städfirma på samma tid.

 

Du som som funderar på att köpa flyttstädning i Stockholm undrar förstås över priset. Det enklaste sättet att få veta exakt vad det kostar att köpa städ i ditt hem får du förstås genom att beställa offert från olika städföretag i Stockholm. Men mellan tummen och pekfingret kan man säga att du som ska ha en normalstor trea städad får räkna med att det kostar runt 2 500 kronor. Det här priset avser kostnaden som det blir för dig när rut-avdraget är gjort och momsen dessutom är inräknad i priset. Alltså totalkostnaden som du ska punga ut med för att själv kunna lägga din värdefulla tid under flytten på annat. En normalstor trea är i det här fallet storleksmässigt ungefär mellan 75-80 kvadratmeter.

 

Kolla vad som ingår i kostnaden

Du som ska köpa flyttstädning i Stockholm bör hålla koll på vad de olika firmorna erbjuder. Ett pris på 2 500 kronor kan innehålla allt, men en del firmor lägger till resekostnaden utöver det här priset.

 

De flesta städfirmor har också en så kallad nöjdgaranti på sina jobb, du eller den som flyttar in efter dig kan alltså klaga på städningen och få den förbättrad utan någon extra kostnad för dig. Men garantierna kan se lite olika ut mellan olika firmor. En del har bara nöjdgaranti i 48 timmar. Medan andra har uppemot en vecka. Det spelar förstås roll i fall du själv är nöjd med städningen men den som flyttar in efter dig efter till exempel fem dagar är missnöjd och vill ha mer noggrann städning. Det är klokt att ha koll på de här sakerna i förväg så att du inte beställer städning så tidigt att garantin har gått ut när den ska kontrolleras av den som flyttar in efter dig.

 

Du kan förstås inte räkna med att en firma gör om hela städningen totalt efter klagomål. Det måste finnas tydliga anvisningar från dig om vad som är dåligt städat så att firman kan komplettera och förbättra de delar som inte blev bra.

 

En sak som också kan påverka kostnaden är förstås hur smutsig din lägenhet är. Det tar självklart längre tid för en städfirma att rengöra en grovt nedsmutsad lägenhet jämfört med ett normalt nedsmutsat hem. Om du bor högt upp i en fastighet och saknar hiss så kan kostnaden också bli högre eftersom det kräver mer jobb för städpersonalen att släpa städmaterial i trapporna.

 

Förändra ditt hem med hjälp av en målare

21 okt 2016

Vi vet alla hur det kan kännas. Plötsligt känner man att man tröttnat på sina möbler, man känner sig trött på hur det ser ut hemma och man känner att det är dags för en förändring. Något som låter enkelt i teorin, men som är betydligt svårare att omsätta i praktiken. Vi är dels bekväma och dels så kostar det en hel del pengar att renovera, det kostar pengar att köpa nya möbler och av dessa anledningar så låter man bli – man skjuter sina drömmar på framtiden och får på köpet ett hem som man inte riktigt trivs i.

Varför? Det vi tänkte tittat lite närmare på här är ett sätt att snabbt – och billigt – förändra sitt hem från grunden. Ett synnerligen effektivt sätt som dessutom inte tar alltför lång tid. Vi talar om att måla om och vi talar om att det numera kommit en renässans för färger. Efter flertalet år där färgen vitt varit det självklara valet i svenska hem så har det nu äntligen kommit att ske en förändring. Kort sagt; folk har återigen börjat experimentera med färger och man ser att svenska hemmen har kommit att bli mer färgglada än vad de varit på flertalet år.

Kul – men med vissa förbehåll. Vi menar nämligen att många av dessa målerijobb sker på ett felaktigt sätt och lite på måfå; något som ger ett sämre resultat än vad fallet borde ha varit om man agerat korrekt. Kort och gott; många privatpersoner som doppar penseln i färgburken har gjort detta utan att ha någon kunskap kring måleri och där man därigenom kommit att missa viktiga delar och där man slutligen fått ett rum som borde sett bättre ut.

Anlita en målare med rot-avdraget

Det vi gör här är att rekommendera att man istället kontaktar en målare och låter en professionell yrkesman sköta jobbet. Det blir helt enkelt bäst så och dessutom så är det inte så dyrt att anlita en målare i dagsläget. Bor du i exempelvis Norrköping och står inför att måla, känner att detta projekt inte riktigt passar dig samt att du saknar både tid och vana för att genomföra det – ja, då kan du anlita en målare och du kan använda dig av ditt rot-avdrag för det.

Något som i praktiken innebär att du låter denne målare i Norrköping förändra ditt hem med hjälp av färg och där du drar av 30% av arbetet på din deklaration och får summan tillbaka på skatten. Detta med ett tak om 50.000 kronor årligen och därmed kan vi också fastslå att det – oavsett om du bor i Norrköping eller någon annanstans i Sverige – aldrig varit så billigt att förändra ett hem och där man dessutom tar professionell hjälp av en målare för att göra så.